0733.099.291 | vinalcool.iacomi@gmail.com
TEHNOLOGIE OȚET
Istoria producerii oțetului este îndelungată și pornește cam acum 5000 de ani odată cu descoperirea vinului și a berii. Deși inițial a fost motiv de supărare pentru oamenii cărora li se acrise vinul, treptat băutura ce rezulta prin oțetire și-a găsit rapid locul fie ca ingredient și conservant pentru alimente, fie ca produs utilizat în medicina naturistă. Găsindu-i o utilitate oțetului, evident ca oamenii au căutat metode pentru a-l produce prin metode mai rapide.
Atunci, ca și acum ,,vinovatul principal” pentru transformarea băuturilor alcoolice slabe în oțet sunt bacteriile acetice. Practic ele fac toata munca transformarii gradelor alcoolice în grade acetice, pentru că la urma urmei, din punct de vedere chimic, oțetul este un acid acetic slab.
Astfel tehnologia obținerii oțetului prin metoda tradițională, constă în ansamblul condițiilor și procedeelor ce trebuiesc create pentru ca bacteriile acetice sa se ,,simtă bine” pentru a munci cu spor la transformarea alcoolului în oțet. Ca orice ființe vii ce se respectă, bacteriilor le trebuie un loc unde să trăiască, puțină căldură dar nu prea multă și mult aer curat. Pentru aceasta, locul ideal unde se desfășoară toată acțiunea sunt niște căzi mari din lemn pe care le numim acetatoare, unde suportul pentru bacterii este format din talașul de fag, prin care este trecut permanent vinul, care este preluat din partea de jos a cazii de lemn și pulverizat în partea superioară.
Odata cu această trecere a vinului prin masa de talaș de fag, aerul pătrunde prin orificiile laterale ale căzii și urcă pe cale naturală în contracurent față de lichid, asigurând aerarea puternică necesară.Tot procesul este monitorizat pentru ca temperatura optimă de desfășurare a fermentației să nu fie depășită. Exact acest lucru îl facem și noi la Fabrica de oțet Iacomi și după 8-9 zile obținem transformarea completă a băuturilor alcoolice într-un oțet cu o aromă discretă și o culoare specifică lemnului de fag.
Evident că știința a evoluat și a gasit metode mai rapide și eficiente de producere a oțetului în cadrul unor bazine de inox, în interiorul cărora, prin centrifugare si aerare permanenta se realizează cam același lucru, dar fără ca oțetul obținut să aibă aceiași savoare ca prin tehnologia utilizată de noi, deși randamentele sunt mult mai bune.
Vinalcool Tecuci rămâne fidelă tradiției în ceea ce privește tehnologia de producere a oțetului și doar la ambalarea produsului finit folosim linii moderne de producție, atât pentru suflarea peturilor cât și pentru îmbutelierea propriu zisă sau pentru baxare și înfoliere.